POLITIE en PROHIBITIE (het leven zoals het is)
150 kilo onderschepte heroïne verdwenen
DEN HAAG (GPD) - Ruim 150 kilo heroïne die de afgelopen jaren door de Nederlandse politie is onderschept, blijkt spoorloos te zijn verdwenen. De verdovende middelen hadden vernietigd moeten worden.
Processen-verbaal wijzen uit dat dit niet of niet geheel is gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Nova.
Onderschepte partijen verdovende middelen moeten worden vernietigd in een afvalverbrander onder toezicht van rechercheurs. Zij moeten daarvan vervolgens proces-verbaal opmaken.
In drie politieonderzoeken tegen Turkse heroïnehandelaars blijken die processen-verbaal er niet te zijn of niet te kloppen. Het gaat om onderzoeken van het team Amsterdam-Noord van de Nationale Recherche. De straatwaarde van de verdwenen drugs loopt in de miljoenen.
Uit processen-verbaal in de desbetreffende dossiers blijkt dat de ter vernietiging aangeboden hoeveelheid heroïne steeds afwijkt van de daadwerkelijk vernietigde heroïne. Het gaat om partijen van 69,7 kilo waarvan 29,7 kilo niet is vernietigd, om 204 kilo waarvan 21,5 kilo niet is vernietigd en om 99,2 kilo die helemaal niet is vernietigd.
Volgens de Nijmeegse strafrechtdeskundige Ybo Buruma tonen de dossiers aan dat er 'iets hartstikke fouts aan de hand is'. ,,Of het Openbaar Ministerie weet wat er aan de hand is en dan hebben we natuurlijk een schandaal van de eerste orde. Of het OM weet niet wat er hier aan het gebeuren is, en dat is dan het bewijs dat het systeem niet goed in elkaar zit."
Behalve het verdwijnen van partijen heroïne, is er volgens Buruma ook sprake van het doorlaten van drugs. Zo liet de politie in één van de onderzochte zaken een kleine partij van 4,5 kilo de markt op verdwijnen om een paar weken later een grote partij van 204 kilo in beslag te kunnen nemen.
Deze opsporingsmethode is verboden sinds het parlementair onderzoek door de commissie Van Traa naar de IRT-affaire. Die commissie concludeerde in 1996 dat politie en justitie vrij spel hadden in hun strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en dat dat tot uitwassen had geleid. De zaak kwam aan het rollen doordat rechercheurs van het interregionaal rechercheteam Noord-Holland/Utrecht bewust partijen drugs doorlieten om op deze manier in misdaadbendes te infiltreren.
Het Landelijk Parket, dat de Nationale Recherche aanstuurt, laat weten niet aan te kunnen tonen dat de verdwenen heroïne daadwerkelijk is vernietigd, maar zegt daar wel op te vertrouwen. In één geval zou de weegapparatuur van het afvalverwerkingsbedrijf waar de heroïne onder toezicht werd verbrand niet goed hebben gefunctioneerd. Het Landelijk Parket ontkent dat de Nationale Recherche drugs heeft doorgelaten.
Dit verhaal werd (o.a.) voorspelt door:
Law Enforcement Against Prohibition